AcuraLegend.Org - The Acura Legend Forum for All Generations of the Honda / Acura Legend; 1986 to Present  

Go Back   AcuraLegend.Org - The Acura Legend Forum for All Generations of the Honda / Acura Legend; 1986 to Present > First Generation Legend -- 1986 - 1990 > 1st Gen. Legend General Discussion

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-09-2022, 09:36 PM   #1
Yronblaid
Junior Member
 
Join Date: Jan 2022
Posts: 2
Yronblaid is on a distinguished road
Default 1989 LS Coupe 5 Speed: CEL 12 problems

Hello, I'm new to this website and glad to have found it. I have a 1989 Legend Coupe with the 5 speed manual and really love it. Since I have had it, however, the CEL 12, EGR, has consistently come on. I replaced my EGR valve with a like new verified functional one and now the light comes on sooner into a drive and is accompanied by some starting issues; often I have to crank it multiple times and give it gas. The idle is also a bit off, but the only CEL is still the egr. I have followed a couple of the simpler tests that the shop manual gives, but was wondering if anyone has any insight into what it could be. I don't believe that the egr pipes or threshold are clogged as I visually checked them and there was no visible buildup. I appreciate any advice.
Yronblaid is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2022, 02:33 PM   #2
JKLedbetter
Marcel's cousin
 
JKLedbetter's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Trinity, AL
Posts: 809



JKLedbetter will become famous soon enough
Default

The EGR shouldn't effect starting or idling, unless maybe it's stuck open. It shouldn't activate until the engine is warmed up, and at a steady cruise.

A faulty coolant temperature sensor (TW Sensor) can cause starting and idling problems.

http://forums.acuralegend.org/showthread.php?t=27968

http://forums.acuralegend.org/showthread.php?t=34454

-Kennon
JKLedbetter is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2022, 07:32 PM   #3
Yronblaid
Junior Member
 
Join Date: Jan 2022
Posts: 2
Yronblaid is on a distinguished road
Default

Thanks for the response! I actually found and solved the starting/idling problem, had an electrical connector disconnected somehow. The problem I currently have is the CEL comes on within 5 minutes of driving.
Yronblaid is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2022, 11:30 AM   #4
JKLedbetter
Marcel's cousin
 
JKLedbetter's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Trinity, AL
Posts: 809



JKLedbetter will become famous soon enough
Default

You can download the service manual from the G1 DIY sticky.

It has a troubleshooting procedure for the EGR.

-Kennon
JKLedbetter is offline   Reply With Quote
Old 01-15-2022, 04:00 PM   #5
paulo57509
Senior Member
 
paulo57509's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: CA
Posts: 795
paulo57509 is on a distinguished road
Default

Hopefully, these will help.

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]
__________________
'87 L-Coupe 5-Speed
Stock; Few Mods
445K Miles - original engine and drivetrain.

Last edited by paulo57509; 01-15-2022 at 04:04 PM.
paulo57509 is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: 1989 5 SPD Coupe BDAZZG1 Legend 1 05-20-2015 08:22 AM
6 speed clutch problems omar 2nd Gen. Legend General Discussion 6 02-14-2013 03:37 AM
5 speed manual problems Canadian144 2nd Gen. Legend General Discussion 6 01-06-2012 03:23 AM


All times are GMT -7. The time now is 04:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.

AcuraLegend.Org is not affiliated with, nor represents in any form, Acura and Honda Motor Company. Some logos and names used herein remain the trademark of Honda Motor Company.